Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri

Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri - Radu Paraschivescu Este destul de ciudat pentru mine sa citesc romani si sa-mi placa. In special romani contemporani. Adica scriitori care sunt inca in viata. Pentru ca daca tot e sa-mi placa ceva in literatura romana, in general imi plac lucrurile scrise de cei care-s de mult morti. Caci de... (Cu exceptia notabila a lui Andrei Plesu, care imi place si viu si mort, si o sa-mi placa intotdeauna).

Deci, "Astazi este mainele de care te-ai temut ieri" m-a impresionat placut. Rapida, in pas saltaret, cu personaje bine puse la punct, actiune pe cateva planuri diferite si un (surprinzator) sentiment de literatura occidentala. Presupuneam (teoretic, ce-i drept) ca si romanii sunt in stare de scrieri tipic occidentale, dar nu credeam sa fie publicati. Piata noastra literara este deschisa pentru ce se vinde cel mai bine, nu pentru ce se scrie cel mai bine. Si daca nu se vinde, e clar clasic si toata lumea il are deja acasa. Inclusiv scriitori romani, nu ma refer doar la clasicii europeni sau mondiali.

Are cateva momente pe care eu personal nu le-am apreciat cat (probabil) ar fi vrut autorul sa fie apreciate. De altfel, nici nu cred ca o carte este menita sa fie perfecta.

4 stele, pentru elementul de "interesant" adus de Radu Paraschivescu. Are acel "je ne sais quoi" care-l ajuta pe cititor sa termine cartea. Si merita, chiar merita. Literatura usoara, dar cu o substanta destul de buna.

Mi-as dori sa fie cartea mai populara. Are cu ce sa impresioneze.